MENU
ÚVOD
ARCHITEKTURA
UMĚNÍ
HISTORIE
CESTOVÁNÍ
OSTATNÍ

ARCHITEKTURA

DĚJINY UMĚNÍ

HISTORIE

CESTOVÁNÍ

OSTATNÍ

KONTAKT

VYHLEDÁVÁNÍ

Ergonomie

Ergonomie je věda zabývající se stanovováním vhodných rozměrů a tvarů nástrojů, nábytku, místností a jejich uspořádání s cílem dosáhnout optimálního řešení z pohledu člověka, pracovního prostředí a vykonávané činnosti. Většina těchto zásad (až na předpisy pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace) není nijak povinná ani uzákoněná. Jde ale o empirické poznatky, které mohou pomoci funkčnosti a praktičnosti vašich návrhů a záměrů.

Níže naleznete, jaké ideální roměry má mít:

SCHODIŠTĚ

VÝTAH

ESKALÁTOR

CHODBA

RAMPA

WC

UMYVADLO

SPRCHA

ŠATNA

LOŽNICE

OBÝVACÍ POKOJ

KUCHYNĚ

STOLOVÁNÍ

PRACOVNÍ MÍSTO



Kuchyně

Velikost kuchyně

Velikost kuchyně závisí na intenzitě jejího využití:

Podle velikosti bytu lze veliksot kuchyně stanovit na:


Uspořádání kuchyně

V každé kuchyni jsou tři základní zóny - zóna skladování potravin (lednice, mrazk, spížní skříň), zóna mytí a přípravy (dřez a plocha kolem něj) a zóna vaření (sporák, varná deska). Zónym usí být uspořádány v tomto pořadí, jinak nebude kuchyň dobře fungovat. Mezi těmito třemi místy v kuchyni se vytyčuje tzv. funkční trojúhelník. Ve správně navržené kuchyni má tento trojúhelník obvod (součet všech tří stran) maximálně 6 metrů a jeho jednotlivé strany jsou dlouhé 90 - 275 cm. Pokud bude obvod trojúhelníku větší, kuchyň bude příliš velká a kuchař se jen zbytečně naběhá.

kuchyně

Po obou stranách dřezu a varné desky (sporáku) by měla být manipulační plocha široká nejméně 40 cm a přinejmenším na jedné straně dřezu by měla být přípravná plocha široká alespoň 60 cm.



SCHODIŠTĚ

VÝTAH

ESKALÁTOR

CHODBA

RAMPA

WC

UMYVADLO

SPRCHA

ŠATNA

LOŽNICE

OBÝVACÍ POKOJ

KUCHYNĚ

STOLOVÁNÍ

PRACOVNÍ MÍSTO